Tort Jeleu din fructe, cu agar-agar
100% VEGETAL
98,8% FRUCTE
Reţetă generală
Suc de fructe 1 litru – de preferat un suc dulce, neapărat 100%: suc de mere, suc de struguri combinat cu suc de mere, suc de portocale, suc de mere cu pere, etc. Acum se gasesc în comerţ multe variante.
Agar-agar: 15 g pentru 1 litru de suc;
(Agar-agar, numit si agar sau geloza, este un produs organic cu putere de gelifiere foarte mare, extras dintr-o serie de alge marine rosii (agarofite) din familiile Gelidiaceae (Gelidium) si Gracillariaceae (Gracilaria))
Obligatoriu: un vârf de linguriţă de sare şi o linguriţă de suc de ghimbir (rădăcină de ghimbir, rasă şi stoarsă)
Fructe: cca 250 g de fructe, orice doriţi: pot fi congelate (căpşuni, fructe de pădure) sau proaspete (mere, pere, portocale, banane, mango, caise, kiwi, etc, funcţie de sezon).
În mod normal nu mai este nevoie de ceva dulce. Dacă totuşi nu vă satisface dulcele sucului de fructe, puteţi adăuga la final sirop de agave sau sirop de arţar sau alt sirop dulce găsit pe piaţă.
Preparare:
Se aduce la fiert sucul de fructe cu sarea, se adaugă fulgii de agar agar şi se fierbe la foc mic până ce aceştia se dizolvă complet, cca 10 min. Se adaugă cuburile de fructe şi se mai fierbe 1 minut. Se adaugă sucul de ghimbir şi siropul dulce(dacă e cazul), se toarnă într-un vas plat în strat de cca 2-3 cm şi se lasă la răcit. Se taie sub formă de cuburi sau felii.
Exemple:
Jeleu din suc de mere şi suc de struguri, cu mere, portocale, banane, căpşuni şi zmeură
Ingrediente:
- Suc de mere
- Suc de struguri albi, praf de sare, suc de ghimbir
- Agar Agar, fructe: măr, banană, portocală, zmeură, căpşuni
- Se pune sucul la fiert. Se adaugă agar-agar
- Se amestecă şi se fierbe 10 min
- până ce agar-agarul se dizolvă
- Se taie fructele mărunt
- Se adaugă în sucul fiert
- Se fierb 1 min
- Se toarnă în formă şi se lasă la răcit în frigider min 2 ore
- Tortul e gata!
- Se taie felii sau cuburi. Poftă bună!
Alte combinatii posibile
Jeleu din suc de mere, cu mere
Pentru 8 cuburi
½ l suc de mere
2 linguri de agar agar
un vârf de linguriţă de sare
½ lingură de suc de ghimbir
două mere, tăiate cuburi mici
Se aduce la fiert sucul de mere cu sarea, se adaugă fulgii de agar agar şi se fierbe la foc mic până ce aceştia se dizolvă complet, cca 10 min. Se adaugă cuburile de mere şi se mai fierbe 2 minute. Se adaugă sucul de ghimbir, se toarnă într-un vas plat şi se lasă la răcit. Se taie sub formă de cuburi.
Jeleu din suc de struguri, cu stafide şi kiwi
Pentru 8 cuburi
½ l suc de struguri
2 linguri de agar agar
un vârf de linguriţă de sare
½ lingura de suc de ghimbir
Stafide aurii, kiwi tăiat felii subţiri
Se aduce la fiert sucul de struguri cu sarea, se adaugă fulgii de agar agar şi se fierbe la foc mic până ce aceştia se dizolvă complet, cca 10 min. Se adaugă stafidele şi se mai fierbe 2 minute. Se adaugă sucul de ghimbir, se toarnă într-un vas plat, peste cuburile de kiwi şi se lasă la răcit. Se taie sub formă de cuburi.
Jeleu din suc de mere, cu kiwi şi căpşuni
Pentru 8 cuburi
½ l suc de mere
2 linguri de agar agar
un vârf de linguriţă de sare
½ lingură de suc de ghimbir
Kiwi şi căpşuni, după gust
Se aduce la fiert sucul de mere cu sarea, se adaugă fulgii de agar agar şi se fierbe la foc mic până ce aceştia se dizolvă complet, cca 10 min. Se adaugă cuburile de fructe, se adaugă sucul de ghimbir, se amestecă şi se toarnă toată compoziţia într-un vas plat şi se lasă la răcit. Se taie sub formă de cuburi.
Jeleu din suc de mere, cu piersici, pepene galben şi kiwi
Pentru 8 cuburi
½ l suc de mere
2 linguri de agar agar
Un vârf de linguriţă de sare
Kiwi, pepene galben, piersici, după gust
Se aduce la fiert sucul de mere cu sarea, se adaugă fulgii de agar agar şi se fierbe la foc mic până ce aceştia se dizolvă complet, cca 10 min. Se adaugă cuburile de fructe, se amestecă şi se toarnă toată compoziţia într-un vas plat şi se lasă la răcit. Se taie sub formă de cuburi.