Programări : 0726 212877

Str. Făgăraş nr. 12, Sector 1, Bucureşti

Remediile de lângă tine – Tarhonul

Probleme cu digestia, dureri de dinţi, insomnii ? Tarhonul vă poate scoate din impas!

Aceasta planta este un mic arbust, care ajunge pana la un metru in inaltime. Creste bine in sol nisipos, bogat, cu vedere la lumina solara. Frunzele sale sunt de culoare verde intens, netede, cu capetele ascutite.

Tarhonul este o planta foarte bogata in vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina A, precum si vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, piridoxina, niacina, riboflavina, etc, care functioneaza ca antioxidanti, precum si in calitate de co-factori ai metabolismului.

Tarhonul este in special o sursa excelenta de minerale, precum calciu, mangan, fier, magneziu, cupru, potasiu si zinc

Beneficiile cele mai mari ale tarhonului sunt cele legate de digestie! Dar el are nu mai puţin de 9 beneficii importante:

  1. Tonic digestiv general – Ceaiul de tarhon ajută la calmarea stomacului şi la ameliorarea simptomelor unei digestii slabe: gaze, balonare, dispepsie, iritaţii la nivelul stomacului
  2. Stimulează apetitul!
  3. Sedativ-O ceaşcă de ceai de tarhon după o zi stresantă la birou sau pentru cei care au insomnie ajută la relaxare.
  4. Pentru durerea de dinţi – Se mestecă pur şi simplu frunzele sau se face gargară cu ulei de tarhon în apă. Conţin eugenol, ca şi uleiul de cuişoare.
  5. 5. Antioxidant – Ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, radicalii liberi având legătură cu îmbătrânirea, deci ajută la stoparea îmbătrânirii.
  6. Pentru inimă-Studiile de laborator pe extractul de tarhon prezinta faptul ca anumiti compusi din el inhiba activarea plachetara, prevenind agregarea trombocitelor si aderarea acestora la peretele vasului de sange. Astfel, ajuta la prevenirea formarii cheagurilor in interiorul vaselor de sange inguste ale inimii si creierului, protejand de atac de cord si accident vascular cerebral.
  7. Pentru ochi – Este bogat în betacaroten, esenţial pentru funcţionarea oculară sănătoasă.
  8. Pentru musculatură – Ajută la construirea muşchilor şi la îmbunătăţirea compoziţiei corporale.
  9. Pentru sănătatea feminină – Este un ajutor natural util pentru femeile cu menstruaţie neregulată sau menopauză, dar şi pentru sănătatea reproductivă.

Se consumă ca atare în salate, în sosuri, în supe sau sub formă de ceai.

Ceaiul se prepară prin infuzia a două linguriţe de frunze proaspete sau o linguriţă de frunze uscate în 250 ml de apă clocotită, timp de 10 min. Se bea câte o cană după fiecare masă principală. Băut pe stomacul gol potoleşte colicile biliare.

Atenţie: Uleiul esential de tarhon, estragol, poate provoca iritatii ale pielii la unele persoane cu tegumente sensibile. Consultaţi medicul pentru mai multe detalii.

Din punct de vedere botanic, tarhonul apartine familiei Asteraceae, genul Artemisia si cunoscut stiintific ca Artemisia dracunculus. Planta este considerata a fi originara din Asia Centrala.

Familia Asteraceae este o familie mare de „ierburi de leac”, din care fac parte: muşeţelul, coada şoricelului, arnica, pelinul (alb şi negru), gălbenelele, cicoarea, anghinarea, armurariul, păpădia, podbalul, floarea soarelui, imortelele, crăiţele şi lăptuca.

Dracunculus înseamnă micul şarpe. Şarpele a fost asociat întotdeauna cu înţelepciunea. În tradiţia populară se spune că tarhonul ne ajută să-l cunoaştem pe cel lângă noi ca pe noi înşine şi să-l iubim ca pe noi înşine. Ne tămăduieşte de fricile şi de spaimele iraţionale.

În medicina tradiţională chineză, problemele de digestie sunt legate de problemele de adaptare la mediul înconjurător. Când nu poţi „digera” ce ţi se întâmplă, când nu poţi accepta situaţiile în care te afli, ai probleme de digestie.

Tarhonada, spun șamanii de azi, e o salată de tarhon care se mănâncă atunci când te simți copleșit de neliniști și mintea-ți devine opacă și refractară la ajutorul din jur. Se face dintr-o legătură de tarhon proaspăt, fraged și nu foarte mare, tăiat mărunt, amestecat cu ulei și usturoi pisat împreună cu mieji de nucă.

Ruellius, vestiti medic al Evului Mediu, l-a descris în lucrarea „De natura stirpium”, subliniind că salata la care se pune Tarhon nu are nevoie nici de oţet şi nici de sare, acesta cumulând gustul ambelor ingrediente.

Da, remediile sunt lângă noi, la îndemână.

Aveţi grijă de digestia voastră!