Pielea uscată…Durerea de cap…Greaţa…Ficatul …Păpădia…Frumuseţea vine din interior!
Ce legătură au pielea uscată de pe mâini şi picioare, durerea de cap, ficatul şi …păpădia?
Expresia „Frumuseţea vine din interior” este doar un clişeu?
O doamnă m-a sunat plângându-se de durere de cap la tâmple şi greaţă. A obsevat că greaţa şi durerea de cap apăreau după consumul anumitor alimente, de exemplu chipsuri din comerţ cu condimente, cârnaţi din comerţ cu aditivi dar şi după seminţe de floarea soarelui sau alimente preparate cu ulei sau grăsime, gen maioneză sau brânză!
În plus s-a plâns că are pielea de pe mâini foarte uscată, aproape albicioasă, aspră, aproape să se cojească. Aceeaşi piele uscată avea şi pe gambe şi partea superioadă a labelor picioarelor. A spus că se dă în fiecare seară cu creme din abundenţă, creme foarte bune, dar nimic. A doua zi, mâinile şi picioarele arătau la fel. S-a gândit că este din cauza apei, că e prea dură şi faptul că spală vase de două-trei ori pe zi îi afectează mâinile. Pentru pielea uscată de la picioare nu avea explicaţie, bănuia că este din cauza faptului că poartă zilnic pantaloni şi şosete şi elasticul de la şosete irită pielea.
Conversaţia s-a purtat la telefon, doamna era nevoită să stea în casă datorită pandemiei ! Principala ei problemă era starea de greaţă şi durerea de cap. Dar stătea la curte şi cum suntem în plină primăvara, am întrebat-o „Aveţi păpădie în curte?”
Da, sigur, am multă păpădie în curte.
Faceţi vă rog un ceai de păpădie: o cană de apă se pune la fiert într-un vas şi când fierbe apa se opreşte focul, se pun 5-6 fruze de păpădie, se acoperă vasul cu o farfurie, se lasă 10 min şi apoi se bea lichidul rezultat.
Beţi acest ceai dimineaţa şi seara şi evitaţi alimentele grase sau procesate.
După o săptămână, doamna m-a sunat.
Domnule doctor! Nu îmi vine să cred! Am băut ceai de păpădie în fiecare zi! Durerea de cap şi greaţa au dispărut după două zile, dar după patru zile am constatat că pielea de pe mâini şi-a revenit spectaculos, deşi nu m-am mai dat cu nicio cremă! La fel şi pielea de pe picioare, chiar şi de pe călcâie! Nu îmi vine să cred că pielea arată aşa de bine!
Da! Avem o farmacie excepţională în grădină! Păpădia!
În medicina tradiţională chineză, plămânii efectuează controlul pielii şi controlează metabolismul hidric împreună cu rinichii, vezică, stomac şi splină. Pielea uscată este un semnal al afectării conexiunilor energetice ale meridianului plămân, iar meridianul ficat precede meridianul plămân! Deci pielea uscată are la bază un complex de dezechilibre, începând cu funcţionarea deficitară a ficatului!
Ceaiul de păpădie este utilizat de mult timp în medicina tradiţională românească pentru favorizarea secreţiilor biliare şi hepatice şi îmbunătăţirea funcţiei ficatului. Păpădia mai este un bun diuretic, ajută la eliminarea surplusului de apă din organism şi îmbunătăţeşte digestia, prevenind balonările.
Tratamentul extern al pielii cu tot felul de creme şi soluţii, fără identificarea cauzei care determină uscarea pielii nu are cum să aibă succes!
Deci, nu degeaba se spune „Frumuseţea vine din interior!”