Programări : 0726 212877

Str. Făgăraş nr. 12, Sector 1, Bucureşti

Interviu despre osteopatie cu Doctorul Ardeleanu Vasile – Ziarul Taifasuri

osteopatie

Doctor Vasile Ardeleanu:”Osteopatia asigura buna functionare fiziologica a intregului organism.”

articol-osteopatie
Osteopatia este o metoda de tratament pentru indreptarea oaselor intregului corp, pentru indepartarea radicala a bolilor. Metoda are in centrul atentiei coxalele. Se pare ca majoritatea oamenilor se confrunta cu probleme, fie ca resimt sau nu. Despre aceasta tehnica, cum ne ajuta, cine poate apela si cui se adreseaza am discutat cu doctorul Vasile Ardeleanu care practica aceasta tehnica in cabinetul sau. (www.armoniecunatura.ro)

„Dislocarea coxalelor este cauza principala a durerilor.”

Ce este osteopatia si care sunt recomandarile ei?

Este o terapie manuala de indreptare a coxalelor, cunoscuta si sub denumirea de chiropractica. Aproape toti oamenii au coxalele mai mult sau mai putin dislocate. Din cauza dislocarii acestora, coloana vertebrala curbata apasa pe nervi si produce perturbari ale functiei muschilor, articulatiilor si viscerelor. Dislocarea coxalelor este cauza principala a durerilor de sold si umar, a bolilor organelor interne. Din cauza pozitiei deficitare incepand cu prima parte a copilariei, din pricina mersului incorect, a cazaturilor in sezut, apoi din cauza pozitiilor adoptatea in cursul activitatilor cum ar fi statul indelung la birou, la calculator sau condusul constant, din pricina alergarii, a unor accidente sau lovituri se produc modificari ale pozitiei fiziologice a coxalelor. Din aceasta cauza se deformeaza coloana vertebrala si se produc cifozele, scoliozele, iar acestea dau simptome pentru care nu se regaseste o cauza aparenta: dureri de spate dureri de mijloc, lombagii, spondiloza cervicala, tensionarea structurilor musculare, nevralgii de nerv arnold. Prin manevrele de osteopatie se aranjeaza atat  oasele in articulatii, cat si organele interne si si obtine o mai buna functionare fiziologica a intregului organism, pe langa indepartarea simptomelor nedorite.

Dupa cate sedinte apar rezultatele?

Primele rezultate apar dupa una-doua sedinte, cum ar fi relaxarea musculara, disparitia durerilor musculare. Pentru fortifierea starii de bine, pentru un efect de durata este nevoie de pana la zece sedinte.

„Prin alinierea coloanei se obtine starea de bine”

Se spune ca atunci cand coloana este dreapta,toate organele functioneaza perfect… Cat de reala este aceasta afirmatie?

Avand in vedere ca organismul uman este un tot unitar si fiecare parte o influenteaza pe cealalta si tinand cont ca prin canalul medular de la nivelul coloanei vertebrale si prin spatiile intervertebrale ies fibre nervoase care inerveaza tot corpul (organele interne, structurile musculare netede si striate etc.), prin alinierea anatomica a coloanei vertebrale se realizeaza starea de bine si functionalitatea tuturor structurilor organismului.

Ce manevre se executa in osteopatie?

Preluand avantajele diferitelor tipuri de masaje, metoda reaseaza oasele in articulatii si le fixeaza orin tragere, indreptare si apasare verticala, sporind astfel mul efectul curativ.

In paralel cu sedintele de osteopatie, mai recomandati si altceva pacientilor dumneavoastra?

Intotdeauna, stilul de viata are o influenta majora asupra starii noastre de sanatate. Orice ne afecteaza trebuie luat in considerare atunci cand vrei sa rezolvi o problema. Deci, pe langa osteopatie, se pot da recomandari referitoare la pozitie si miscare, alte tehnici de masaj, kineroterapie, dieta, acupunctura.

„Terapia echivaleaza cu un exercitiu.”

Ce presupune o sedinta de osteopatie? Pacientul are motive sa se teama?

In primul rand, terapeutul va pune un diagnostic. Linia umerilor si linia ce uneste coxalele sunt orizontale la oamenii cu oasele soldurilor normale, fie ca se sta in picioare, fie ca se sta culcat. Atunci cand liniile umerilor si ale coxalelor nu mai sunt orizontale, ci sunt ridicare spre dreapta, spre stanga sau una spre dreapta si una spre stanga, atunci apar afectiuni. Dislocarea coxalelor,fie de dreapta, fie de stanga, producr modificari pe fata si in celelalte parti ale corpului si in miscarile acestora. Diagnosticul se pune inspectand fata, cat si corpul in diferite pozitii: culcat ventral, culcat dorsal, culcat lateral, sezand pe scaun, pozitia stand in picioare, stand in genunchi, caborarea scarilor etc. Medicul experimentat va poate privi cateva secunde cum mergeti cand intrati in cabinet, cum stati in picioare in fata sa si cum va asezati, ca sa isi faca deja o idee privind afectiunea existenta. Apoi urmeaza tratamentul.

Care ce presupune? Cum se incepe terapia?

Aceasta terapie este un fel de metoda  de exersare. Diferita de exercitiile obisnuite de vindecare, ea este un exercitiu pe care nu-l poti face tu insuti, ci necesita interventia altei persoane. Terapia echivaleaza cu un exercitiu care consuma atatea calorii cate sunt necesare pentru o alergare de 1.500 m. Efectiv, dupa ce fug 1.500 m, bolnavii dispneizeaza si inima lor bate puternic; dar pacientii care primesc terapia se simt bine, pentru ca inima lor bate regulat, muschii li se relaxeaza si sangele circula bine, iar unii dintre ei pot adormi usor. Astfel, terapia suce la aparitia aceluiasi efect al miscarii ca si cum ati fugit 1.500 m, fara a incarca inima si fara a incorda muschii, si indreapta oasele dumneavoastra dislocate. Terapia de indreptare a coxalelor consta intr-o suita de miscari. Se indreapta pe rand: articulatiile umerilor si ale vertrebelor toracice, coloana vertebrala, vertebrele toracice inferioare si lombare, se maseaza muschii sacro-spinali superiori,vertebrele dorsale, apoi urmeaza indreptarea articulatiei sacro-iliace drepte, a articulatiei sacro-iliace stangi, a articulatiei coxale stangi si a articulatiei coxale drepte. Efectuarea acestui tratament se poate face doar daca pacientul este imbracat sport, cu haine lejere, pentru a putea facilita miscarile. Nu uitati ca este o tehnica de masaj, dar o tehnica avansata. Pacientul nu are de ce sa se teama, terapia in sine nu este dureroasa, dar poate aparea ulteriori dureri musculare (ca dupa un efort fizic sustinut) determinate de oxigenarea tesuturilor.

„Nu se aplica in cazul unor fracturi.”

Exista contraindicatii?

Acest tratament nu se aplica in cazul existentei unor fracturi, al unor formari recente de calus (trei-patru saptamani de la fractura), in cazul dicurilor vertebrale sparte si al herniei de disc operata, al unor operatii recente, anumite afectiuni ale sistemului osos ca osteoporoza, boala oaselor de sticla.