Programări : 0726 212877

Str. Făgăraş nr. 12, Sector 1, Bucureşti

Interviu despre acupunctura cu Doctorul Ardeleanu Vasile – Ziarul Taifasuri

„Corpul este strabatut de meridiane care transporta energia”Acupunctura - Armonie cu Natura Bucuresti

Acupunctura este o stiinta a carei baza o constituie bio-energia umana. Cu ajutorul ei pot fi vindecate sau ameliorate multe afectiuni, printre ele, spondiloze, hernii de disc, infectii, depresie, iar in unele cazuri de boli autoimune sau degenerative se pot obtine ameliorari ale simptomelor. Doctorul Ardeleanu Vasile(foto), de la www.armoniecunatura.ro, ne-a dezvaluit care sunt efectele,dar si de unde vine fobia de ace a celor care se tem sa incerce aceasta metoda de tratament.

„O serie cuprinde, in general, zece sedinte”

Un pacient care va calca pragul cabinetului, nefiind familiarizat cu aceasta tehnica, ce ar trebui sa stie?

Omul face parte din Univers, comunicand cu acesta in mod continuu. Energia circula intre diferite planuri ale acestuia si este intr-o contnua transformare, sustinand viata omului si a celorlalte fiinte. Astfel omul are puncte prin care energia mediului inconjurator patrunde in interiorul sau cat si puncte prin care energia iese in exteriorul corpului. Intregul trup este strabatut de meridiane ce transporta energia, legand intre ele organele interne, facand legatura intre organele interne si exteriorul corpului(articulatii, membre, alte tesuturi).

Cate sedinte sunt recomandate pentru un tratament?

Odata ce a identificat localizarea si tipul dezechilibrului, medicul alcatuieste planul de tratament: numarul de sedinte, numarul de puncte pe sedinta, intervalul dintre sedinte. Un tratament sau „o serie” cuprinde, in general, zece sedinte, efectuate intr-un interval de aproximativ trei saptamani.

Ele vor fi aplasate la  una-doua zile, interval in prima parte a tratamentului si trei-cinci zile, interval la sfarsitul tratamentului. Planificarea intervaluui se face in functie de natura si de tipul afectiunii: acut sau cronic.

Multe afectiuni necesita efectuarea mai multor serii de sedinte. In general, o noua serie de sedinte este necesara dupa aproximativ o luna, o luna si jumatate de la incheierea primei serii. O alta, de control si de intretinere, poate fi necesara dupa sase luni de la incheierea celei de a doua serii de sedinte.

„Orice afectiune poate fi ameliorata”

Care sunt afectiunile ce pot fi vindecate/ameliorate cu ajutorul acupuncturii?

Avand in vedere ca acupunctura este un tratament energetic si ca orice boala inseamna un dezechilibru energetic, orice afectiune poate fi fie vindecata, fie ameliorata. As dori sa mentionez cateva dintre afectiunile la care rezultatele sunt foarte bune si la care putini oameni se gandesc ca le-ar putea rezolva: de la dureri de orice fel, de spate, de umeri, de cap, de dinti, spondiloze cervicale, hernii de disc, cu deplasare de disc, recuperari posttraumatice(luxatii, fracturi), pana la infectie urinara, menstre dureroase, depresie. De asemenea, in cazurile de boli autoimune sau boli degenerative se pot obtine ameliorari ale simptomelor.

Cam cate ace ati utilizat de cand sunteti terapeut?

Este greu de spus, dar cred ca peste un milion de ace, avand in vedere ca practic aceasta terapie de peste zece ani.

Ce presupune sedinta de acupunctura?

In primul rand se pune un diagnostic ce presupune anamneza(precizarea antecedentelor familiale si personale si, in special, aparitia si evolutia simptomelor), inspectia(vizeaza aprecierea aspectului general al pacientului pentru identificarea semnelor obiective de alterare a structurilor materiale) si palparea pulsurilor radiale si periferice. Obiectivele finale ale tehnicii de diagnostic sunt precizarea tipului de afectiune cu care avem de-a face, Yang sau Yin, exces sau insuficienta, precizarea lojei energetice afectate si a factorului care a a indus tulburarea, precizarea energiei primitiv si predominant afectate in cursul unei anumite boli si precizarea meridianelor aflate in dezechilibru si a tipului de dezechilibru. Odata ce s-au identificat localizarea si tipul dezechilibrului, medicul alcatuieste planul de tratamen: numarul de sedinte, numarul de puncte pe sedinta, intervalul dintre sedinte. In medie se folosesc 15-20 de ace pe sedinta, dar sunt si cazuri acute in care se poate ajunge la 40 de ace.

„Frica de ace este o trauma a copilariei”

Sunt oameni care se tem de ace… De unde vine aceasta frica?

Inca din viata intrauterina, mama este intepata pentru a i se efectua analize de sange sau, in cazuri mai grele, chiar pentru tratamente. Stresul este declansat, se transmite si ramane imprimat in memoria fatului. In primele zile de viata, puiul de om este vaccinat. Pentru un organism fragil si nou pe Pamantm aceasta intruziune in lumea lui interna se intipareste in memorie. Este perceputa ca o agresiune asupra sa. Pe toata durata copilariei, sirul de vaccinari continua si ramane adanc in memoria copilului. In plus, multi parinti folosesc acele ca pe un „bau-bau” pentru copii. Pe langa frica de acem frica de durere si teama de sange sunt sadite inca din copilarie. De aici pleaca o trauma profunda si o frica/retinere fata de spitale, doctori, halate albe, ace. Este clar, in mintea noastra, acele sunt legate de durere.

Ce ne puteti spune pentru ca sa ne fie mai putin frica?

Acele de acupunctura sunt de unica folosinta si sterile. Odata folosite, acele se arunca – asta pentru a indeparta alta frica, aceea de microbi. Acele sunt foarte subtiri, au un diametru de 0,16 mm pana la 0,25 mm, spre deosebire de cele folosite la injectare, care au peste 1 mm. Fiind ata de subtiri, ele nu lezeaza tesutul, asa cum fac cele normale, si nu dau durerea specifica intepaturii de ace de injectie. Totusi, pot aparea usoare senzatii dureroase, in functie de punctul in care se aplica si de gradul de dezechilibru energetic al pacientului. Vestea buna este ca exista o solutie pentru aceasta fobie. Tratamentul incepe cu aplicarea unor ace tocmai pentru a stopa aceasta repulsie, frica fata de ace, iar efectul este imediat. Apoi, se poate continua normal tratamentul pentru afectiunea respectiva.

Se pot vindeca afectiuni grave cu ajutorul terapiilor alternative?

Da, dar trebuie sa existe o participare de 100% din partea pacientului. Acesta trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa lupte pentru vindecare, sa respecte intocmai indicatiile, sa aiba o motivatie puternica pentru a trai si sa creada in eficacitatea terapiei alese. Vorbesc din proprie experienta!

„Din cauza unui accident am fost, timp de sapte ani, in tratament fitoterapic intensiv”

Cum ati inceput sa practicati acupunctura? De unde aceasta chemare?

Experienta cu medicina alternativa este directa, personala si de-o viata. Din cauza unui accident suferit la varsta de 10 ani am fost, timp de sapte ani, in tratament fitoterapic intensiv. Urmatorii ani i-am petrecut ca ucenic al unui terapeut, preparand si aplicand remedii fitoterapica. Datorita acestei experiente si a studiilor efectuate ulterior, am adunat un volum important de cunostiinte teoretice si practice, toate in domeniul terapiilor alternative care s-au dovedit in unele cazuri mult mai eficiente si cu efecte de lunga durata fata de cele alopate. Intalnirea cu acupunctura a fost in cadrul Facultatii de Medicina. Practica am inceput-o in anul 2002, odata cu efectuarea cursurilor postuniversitare de acupunctura organizate de Centrul National de Perfectionare a Medicilor, pentru dobandirea competentei in acupunctura.