Solutia pentru a avea legume cu adevarat bio, foarte proaspete si direct de la producatori
Din 2008 exista si la noi in tara posibilitea de a obtine legume bio, foarte proaspete, direct de la producatori. Este vorba de ASAT, Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti, care sustine formarea unor parteneriate locale de solidaritate intre consumatorii din orase si mici agricultori din ruralul de proximitate adepti ai agriculturii naturale.
Mai multe despre Asociatie si despre modul ei de functionare gasiti pe
sau
https://www.facebook.com/AsociatiaASAT/
Esentialul despre parteneriatele ASAT in 5 minute:
http://asatromania.ro/filmul-asat/
Anul trecut am intrat intr-un astfel de parteneriat cu Irinel Cirstea si Elena Barcanu, care au o gradina minunata in Strezeni, judetul Buzau.
Am auzit pentru prima oara de ASAT in Aprilie 2016 si ne-am inscris fara sa stim prea multe despre asta. Ne-a incurajat faptul ca din start ni s-a prezentat in detaliu planul de culturi de legume, modalitatile de cultivare, planul de livrari de legume, costul cosului saptamanal si structura cheltuielilor. Planul a fost asa de profesionist facut, cu atat de multe detalii, ca ne-a inspirat incredere din prima. Asa ca, stiind cat ne costa, stiind ce primim, am intrat in parteneriat. Ce inseamna acest lucru ? Am platit un avans, pentru ca sa se poate demara lucrarile de primavara apoi am platit lunar o suma fixa. Toate aceste cheltuieli le stiam din plan. Apoi, in fiecare joi ne duceam intr-un loc stabilit in Bucuresti sa ne ridicam cosul de legume.
Ceea ce ne-a placut cel mai mult este ca am fost informati din start cum sunt ingrijite legumele si am primit asigurari ca nu ajung la ele chimicale. Apoi, inaintea fiecarei livrari primeam informatii despre continutul cosului dar si despre starea gradinii. Evident ca planul initial nu poate fi respectat 100 %, pentru ca vremea nu este previzibila, dar orice modificare ne-a fost comunicata, cu motivatia si “planul de rezerva”. Pe scurt, comunicarea a fost impecabila.
Pe perioada desfasurarii parteneriatului, Mai – Noiembrie 2016, am primit saptamanal un cos de legume de sezon. Legumele sunt bio. Legumele sunt proaspete, culese in ziua de livrare si acest lucru se simte. Legumele sunt cele de sezon. Legumele sunt ingrijite intr-un mod foarte special.
In luna Iulie am vrut sa vedem si noi gradina din Strezeni, jud Buzau, de unde ne venea saptamanal cosul de legume si am vrut sa ii cunoastem mai bine pe cei care le cultivau.
Ne-am dus plini de curiozitate: cum arata o gradina bio ?
Gazda ne-a fost Irinel. Cu zambetul pe buze, cu calm si cu rabdare, ne-a purtat timp de 2 ore intr-o alta lume, lumea frumoasa si de mult pierduta a Gradinii Raiului.
Ne-a aratat fiecare zona a gradinii, ne-a spus povestea fiecarui tip de planta intr-un fel care ne-a fascinat si ne-a facut sa uitam de orice (n-am facut nici macar o poza!).
Ne-a trecut rapid si subtil prin toate informatiile si starile, de la partea practica si gospodareasca pana la partea de suflet si de energie a fiecarei plantute si partea de contact final cu energia soarelui inmagazinata in ele – gustul dumnezeiesc al rosiilor roz sau rosiilor cherry dar si al telinei apio si feniculului.
Nici copiii care erau cu noi (9 si 11 ani) nu au fost uitati. Au fost prinsi si ei in aceasta aventura, au stat si ei sa asculte si au fost incurajati sa “vaneze” vinete mari si lucioase, rosii roz carnoase si coapte, castraveti ascunsi dinadins in frunze, ardei grasi dolofani pregatiti pentru festin dar si sa sape dupa comori, telina, morcovi sau cartofi.
Tot acest drum a fost presarat cu degustari nenumarate de legume minunate (gustul acela din momentul culegerii nu se compara cu nimic!) si chiar de fructe ( curtea e presarata cu pomi fructiferi, din care am fost lasati sa testam, pere mici ca varful degetului, dar dulci ca mierea, mere coapte ca acelea din gradina bunicilor, corcoduse galbene si chiar coacaze negre si zmeura).
Dupa doua ore, trupul nostru canta de bucuria si satisfactia gustului desavarsit si a energiei pure preluate din legumele si fructele Gradinii, iar sufletul canta incarcat cu fericirea primordiala, aceea de a te afla in contact cu abundenta Gradinii si cu iubirea pastorului ei, care o ingrijeste cu atata dragoste si pasiune!
Si am realizat ca fiecare leguma primita, fie ca este o rosie, fie ca este un castravete sau o ceapa, nu sunt simple legume ci bulgari de energie solara impregnati cu iubire si pasiune umana, facand din aceste legume comori de nepretuit pentru trup si suflet!
Faceti-va timp sa vizitati Gradina Elenei si a lui Irinel! Cand pleci de acolo vezi lumea altfel si realizezi ca Iubirea si Pasiunea pot face din orice loc Raiul pe Pamant!
Multumim Elenei si lui Irinel ca ne-au oferit o asemenea experienta si ca ne dau un exemplu ca se poate!
Multumim ASAT ca a facut posibil un astfel de parteneriat!
Va incurajez sa intrati in astfel de parteneriate, care ne aduc legume bio proaspete in orasele noastre aglomerate intr-un mod atat de direct, in care nu exista intermediari si costuri inutile, in care natura este protejata, in care toate lumea are doar de castigat!
Cateva informatii de pe site-ul ASAT:
“ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești – este promotorul unor parteneriate locale de solidaritate între consumatori din urban și mici agricultori din ruralul de proximitate adepți ai agriculturii naturale.
Ce este un parteneriat ASAT?
Parteneriatul local de solidaritate între micii producători agricoli și consumatori este un angajament reciproc în care oamenii beneficiază în mod egal şi integral de recolta de pe o anumită suprafață cultivată de agricultor.
Un angajament din partea unui grup de cetățeni pentru a susține o gospodărie agricolă printr-o retribuire echitabilă și corectă a muncii legumicultorului, care garantează o producție naturală sau organică.
O formă de cooperare între consumatori și mici producători agricoli în vederea asigurării accesului la hrană sănătoasă produsă local.
Cum se realizează parteneriatul?
Mai multe familii de consumatori din oraș se înțeleg cu un mic producător agricol de proximitate să achite un preț echitabil pentru un coș săptămânal de produse locale (legume, fructe, ouă, lapte ș.a.), pe care îl ridică regulat pe durata unui întreg sezon (de obicei săptămânal, timp de 8 luni pe an).
Înțelegerea se face de regulă la sfârșitul toamnei și vizează sezonul următor. Pentru a crește autonomia micului producător și a ține costurile sub control, grupul de consumatori plătește în avans o parte din abonament, iar cu banii astfel strânși agricultorul acoperă costurile pregătirii producţiei din anul următor.
Prețul unui abonament se construiește pe baza unui calcul transparent și are în vedere o retribuție echitabilă pentru munca micului producător agricol. Acest preț nu este obținut prin corelaţie cu piața, ci reflectă costurile reale implicate de agricultura naturală. Prin urmare, prețul unui abonament anual este fix, iar producția variază în funcție de factori specifici agriculturii naturale.
Coșul de legume
Conținutul coșului de legume ține cont de specificul climateric și cultural al fiecărei regiuni. Produsele din coş sunt de o mare diversitate, reflectând astfel nevoile unei alimentații echilibrate și sănătoase.
În fiecare an, cantitatea legumelor livrate poate varia față de cea preconizată, în funcţie de condiţiile meteorologice. În fiecare sezon, surplusul realizat în parteneriatele ASAT se împarte în mod egal între familiile de consumatori, fără nici un cost suplimentar.
Consumatorii din parteneriatele ASAT beneficiază de legume de calitate ridicată, produse în condiţii controlabile și într-un proces de cultivare transparent, susţinând totodată un mic producător local.
Pe lângă legume, coșul poate conține fructe, lapte, brânză, ouă, carne de pasăre sau miere, în funcție de specificul regiunii și de potențialul micro-fermei. Produsele complementare se distribuie în baza unui angajament separat.”