Teflonul este denumirea comerciala pentru un polimer sintetic, numit politetrafluoroetilena.
Istoric
Acest polimer a fost inventat in mod accidental in 1938 de Roy Plunkett de la Kinetic Chemicals, atunci cand incerca sa fabrice un agent de refrigerare pe baza de fluor. A fost patentat in 1941 si inregistrat sub denumirea Teflon in 1944. In 1950, DuPont a achizitionat Kinetic Chemicals si a inceput sa fabrice teflonul pe scara industriala. In 1954 un inginer francez a creat prima tigaie acoperita cu Teflon si a patentat-o sub numele Tefal. In America, prima tigaie de prajit cu Teflon a fost fabricata in 1961. Pana atunci, materialul fusese folosit la acoperirea valvelor si etansarilor din tevile prin care treceau substante foarte reactive.
Proprietati
Ca si material, acest polimer este solid la temperatura camerei si are culoarea alba.
– are o densitate mare: 2,2 g/cm3 (apa are 1g/cm3, plasticele au intre 0,8 si 1,4 g/cm3, cuprul are 8,9 g/cm3).
– coeficientul de frictiune este foarte mic, al doilea dupa diamant, adica este foarte alunecos; datorita acestui fapt, se foloseste la rulmenti si alte angrenaje cu frecare, la rotitele mouse-lui de calculator dar si in materiale ce previn insectele sa se suie pe ele (insectele aluneca pe acest material);
– se topeste la 327 C, dar proprietatile sale incep sa se degradeze la 260 C
– este foarte bun izolator, mai ales fata de undele radio ceea ce il face utilizabil la fabricarea cablurilor si conectoarelor, dar si ca material pentru circuite electronice, rezistente la microunde.
– este ne-reactiv (datorita legaturilor foarte puternice intre Carbon si Fluor) si respinge complet apa, solutiile apoase si uleiurile sau grasimea. Datorita nereactivitatii, este folosit adesea pentru containere si tevi in contact cu substante chimice foarte corozive. De asemenea, datorita rezistentei la apa si grasime, se foloseste ca material de acoperire la hainele impermeabile, la covoare si tesaturi rezistente la murdarie si la ambalajele alimentelor grase (pungile de pop-corn pentru microunde, cutiile pentru fast food, cartofi prajiti sau pizza etc)
-totusi, este un material deformabil sub presiune;
Siguranta
Polimerul este stabil si netoxic, dar incepe sa se deterioreze dupa ce temperatura vasului ajunge le 260 C si se descompune peste 350 C. Produsii de degradare sunt letali pentru pasari si pot cauza simptome ca de gripa la oameni (febra, senzatie de frig, tuse uscata, dureri musculare, lipsa poftei de mancare, greata etc)
Un studiu din 1955 a aratat ca piroliza polimerului incepe deja la 200 C. Cand se prajeste ulei, unt, grasime, temperatura la care acestea incep sa se arda este de 200 C. Carnea se prajeste de obicei intre 200 si 230 C, dar o tigaie goala, uitata pe foc, depaseste aceasta temperatura.
In 2005, Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite a constatat ca Acidul perfluoroctanoic (PFOA), un compus chimic utilizat la fabricarea Teflonului, are potential cancerigen. DuPont, unicul fabricant de teflon din SUA, a platit 300 milioane de dolari in 2004 unor localnici de pe langa fabrica, pentru ca a poluat apa cu aceasta substanta chimica.
Desi DuPont declara ca PFOA nu se mai regaseste in teflon, in produsul finit, un studiu din 2005 al FDA (Administratia SUA pentru Medicamente si Alimente) a detectat aceasta substanta in tigaile cu teflon.
In 2007, un studiu al Departamentului de Sanatate din New York a detectat PFOA in gazul degajat de tigaile cu teflon si din pungile de floricele pentru microunde.
PFOA si toti derivatii din polimerul teflon se acumuleaza in mediu, persista mult timp si au capacitatea de a trece prin placenta si a contamina copiii nenascuti. Exista zeci de studii care arata legaturi intre aceste substante si cancer, probleme de reproducere si afectari ale imunitatii.
Cel putin 10 studii efectuate asupra a 4538 copii sub 10 ani, ce au locuit langa fabrica Du Pont in West Virginia, indica un risc ridicat de obezitate, boli cardiovasculare, tulburari endocrine si boli infectioase.
Din Ianuarie 2007 pana in Aprilie 2008, la Agentia pentru Protectia Mediului din SUA s-au raportat 19 studii pe aceste substante cu fluor, care arata un risc substantial pentru sanatatea omului sau a mediului moartea animalelor de laborator, distrugerea ficatului acestora, a tiroidei sau a prostatei. Din pacate, rezultatele nu sunt facute publice adica nu sunt dezvaluite substantele chimice testate si nici producatorii acestora.
In 2006, DuPont s-a angajat sa inlocuiasca PFOA cu alte substante, mai putin nocive. Totusi, noile variante alese sunt de asemenea facute din sau contaminate cu, sau dau prin degradare compusi cu fluor. Vor sa inlocuiasca PFOA, ce are 8 atomi de carbon, cu o substanta similara cu doar 6 atomi de carbon, pretinzand ca aceasta nu are efectele nocive ale PFOA. Dar studiile arata ca si aceasta substanta este foarte persistenta in mediu, este de 3 ori mai toxica decat PFOA pentru organismele acvatice si traverseaza placenta, contaminand copiii inainte de nastere.
Un studiu major publicat de Jurnalul de Medicina Human Reproduction, a European Reproductive Medicine Journal a identificat faptul ca pentru femeile gravide si cele aflate la o varsta fertila riscul pentru infertilitate si probleme de reproducere datorat expunerii la substanta toxica din Teflon PFOA – este mult mai mare decat s-a crezut Analizand datele a 1240 femei, echipa de cercetatori a constatat ca femeile cu un nivel ridicat de PFOA in sange au intampinat dificultati in a ramane insarcinate si au fost de doua ori mai mult diagnosticate cu infertilitate decat femeile cu un nivel scazut de PFOA in sange. La femeile care aveau in sange mai mult de 3,9 ppb PFOA, sansele de a ramane insarcinate au fost dramatic reduse.
In corpul uman, PFOA este foarte persistent, acumulandu-se 100 % si putand fi detectabil si dupa multi ani. Are potentialul de a afecta numeroase organe. Cercetarile au aratat ca PFOA poate intrerupe dezvoltarea fatului, poate afecta functionarea hormonilor si a sistemului imunitar si un risc crescut pentru boli cardiace si cancer. Contaminarea alimentelor si a apei are un potential de a afecta sistemul reproducator al femeilor aflate la o varsta fertila.
Agentia Americana pentru Medicamente si Alimente a aprobat in 1960 ca Teflonul sa intre in contact cu alimentele. Desi studiile aratau un nivel crescut de chimicale din Teflon in hamburgerii prajiti in tigaile incinse, la acel moment Agentia a considerat ca nivelul respectiv este nesemnificativ.
DuPont recunoaste ca fumul iesit din tigai poate imbolnavi oamenii, cauzand asa numita febra de fum de polimer, care poate fi diagnosticata in mod gresit ca o banala gripa. Insa nimeni nu a studiat incidenta bolii printre miliardele de utilizatori de tigai si oale acoperite cu teflon.
DuPont spune ca, utilizate in conditii recomandate, adica la flacara mica si medie, oalele si tagaile cu teflon sunt sigure. Dar cine oare nu a incins peste masura aceste oale ? Pe internet exista povestea impresionanta a unei doamne, care spune ca a uitat o tigaie de teflon in cuptorul incins. Fumul iesit i-a omorat toate pasarelele care erau in colivia din bucatarie, iar la spital doamna, insarcinata in luna a noua, a aflat ca fatul a murit. Nimeni nu a vrut sa faca legatura intre fumul de teflon si mortile respective.
Ce puteti face ca sa va protejati ?
– renuntati la vasele cu teflon sau alte echipamente cu teflon care sunt incalzite. Atunci cand se incing la tempearturi inalte, produsele cu teflon degaja fum toxic.
– nu folositi vasele cu teflon in casa, daca aveti pasari. Fumul rezultat din aceste vase va poate omora rapid pasarile.
– Evitati sa cumparati covoare sau tesaturi cu protectie contra murdariei; acestea sunt tratate cu substante chimice continand fluoruri, ce va pot contamina casa si familia
– Evitati sa cumparati haine care au declarat pe eticheta ca au fost tratate pentru a deveni impermeabile sau rezistente la murdarie; In acest fel, veti descuraja folosirea substantelor chimice de acest gen;
– Evitati sa cumparati alimentele ambalate in containere rezistente la grasime: cutiile de pizza protejate pentru grasime, pungile de cartofi prajiti, pungile cu floricele pentru microunde.
– Evitati cosmeticele si alte produse de igiena personala care au in lista de ingrediente formulari de genul fluoro sau perfluoro.
Surse :
http://en.wikipedia.org/wiki/Teflon
http://www.ewg.org/reports/teflongreenwash
http://healthychild.org/blog/comments
http://www.missvickie.com/resources/cookware/1teflon.html
http://www.protectingourhealth.org/press/2003/2003-0329-NYT-teflon.htm