De ce simbol japonez?

adaugat in: Impreuna in Armonie | 0
Împreună în Armonie
Cum a luat nastere simbolul cu caractere japoneze
“Impreuna în Armonie” ?

 

Brandul -convingerea sub care ne-am desfăşurat activitatea din 2008 a fost Armonie cu Natura. Pentru mai multe detalii despre povestea noastră sub acest brand vedeţi

http://www.armoniecunatura.ro/alimentatie-sanatoasa/despre-noi/
În vara lui 2017 ne-am imaginat un nou proiect, care să aibă în prim plan locul edenic în care ne petrecem timpul în ultimii ani, Lacul Mocearu, situat în nordul judeţului Buzău, în Subcarpaţii de Curbură. Mai multe detalii despre proiect vedeţi aici:
http://www.armoniecunatura.ro/alimentatie-sanatoasa/impreuna-in-armonie/
Proiectul a fost creionat în vara lui 2017, dar căutam un nume pentru loc. Am practicat un an şi jumătate Aikido la Clubul Aikido Yoshinkan România şi m-am îndrăgostit iremediabil se simbolul pentru Aikido, mai ales de primul dintre ele:

Aikido = artă marțială bazată pe armonie.

Aikido = metodă pașnică de autoapărare.

Aikido = mod de viață bazat pe principii non-violente.

 

Ai=armonie

Ki=energia

Do =calea

 

În România, toată lumea a tradus Aikido ca pe Calea armonizării energiei şi am fost convinsă că acel simbol în formă de căsuţă înseamnă Armonie.

În Mai 2018 am stat de vorbă cu Luca, un băieţel din Japonia şi l-am rugat să îmi scrie Armonie cu Natura în limba japoneză, folosind simbolul în formă de căsuţă.

El mi-a explicat că simbolul acela înseamnă mai mult potrivire între parteneri, împreună. Simbolul pentru armonie este altul.

Şi aşa a luat naştere simbolul locului nostru, “Împreună în Armonie”, care reflectă mai bine spiritul noului nostru proiect decât simbolul Armonie cu Natura.

 

Simbolul a fost scris de băieţel pe o hârtie, ne-a învăţat şi ordinea în care se fac liniile.

Apoi noi l-am desenat pe nişte bucăţi de lemn, cu gândul să le afişăm. L-am desenat în Iulie 2019, aşa cum se vede în data din poză.

 

Scris Luca, 12 Mai 2018

 

fit; suit; join; Împreună
harmony;  peace; Armonie

 

Proiectul a fost în lucru şi nu a fost  făcut public pentru că erau multe detalii de pus la punct şi  în paralel joburile ne ocupau mult timp. Documentele se tot adunau la dosar şi aşteptam momentul potrivit pentru lansare.

La 1 Aprilie 2019 am avut o mare surpriză. Împăratul Japoniei Akihito a abdicat, în premieră în ultimii 200 de ani (de obicei împăratul stătea pe tron până la moarte) şi noul împărat Naruhito urma să ocupe poziţia din 1 Mai 2019. În Japonia, fiecare împărat are un simbol, care devine simbolul erei în care este împărat. Împăratul Naruhito şi-a ales ca simbol Reiwa, format din exact cele două caractere alese de noi în Mai 2018. Traducerea oficială este Beautiful Harmony, Armonie Frumoasă.

 

A fost o mare emoţie pentru noi! Cum te simţi când te gândeşti la ceva şi cineva vine cu aceeaşi idee?

Din fericire am primit de curând feedback de la prietenii mei din Japonia, care mi-au explicat că nu este acelaşi simbol. La noi primul simbol este  合 iar în Reiwa e 令.

Aşa că în 2020 am hotărât să pornim oficial proiectul. L-am scris şi l-am făcut public şi ne-am pregătit să organizăm evenimentele promise în acest tărâm minunat.

Doar că anunţul primului eveniment ne-a fost blocat de Covid 19 şi de Starea de Urgenţă decretată pe 16 Martie 2020. Aşa că proiectul stă la dospit pentru când va fi timpul să se împlinească!

Iar astăzi, 12 Mai 2020, la fix 2 ani de la conceperea lui, am pus pe hârtie istoria naşterii acestui simbol, cu bucurie şi cu încredere că energia frumoasă a acestui simbol va însufleţi proiectul nostru.