Cine suntem ?

mihaela_ardeleanu3Mihaela Ardeleanu – inginer de Industrie Alimentara, specialist in tehnologia si chimia produselor alimentare

vasile_ardeleanuVasile Ardeleanu – medic de medicina generala, cu specializare in Acupunctura, Fitoterapie si Api-fitoterapie

Mihaela Ardeleanu

Studii

  • Absolventă a Universitatii „Dunarea de Jos” Galati – Facultatea de Industrii Alimentare, Acvacultura si Pescuit,
  • Diploma de licenta si titlul de Inginer în Tehnologia produselor alimentare, acordate de Universitatea „Dunarea de Jos” Galati – Facultatea de Industrii Alimentare, Acvacultura si Pescuit, in 1994
  • Diploma de Studii aprofundate şi titlul de Master în profilul Tehnologia produselor alimentare, specializarea Tehnologii speciale în industria alimentară, acordate de Universitatea „Dunarea de Jos” Galati – Facultatea de Industrii Alimentare, Acvacultura si Pescuit, in 1996
  • Certificat de absolvire a cursurilor programului Art of Life School şi Art of Cooking School acordat de The Kushi Institute of Europe, în 2005 si 2006
  • Certificat de absolvire a nivelului I al Programului Internaţional de Educaţie Bach – Terapia florală Bach, în 2008
  • 2008-2016 Cursuri multiple privind Sistemele de Management al Calitatii si Sigurantei Produselor Alimentare (HACCP, ISO 22000, IFS, BRC)

Experienta

Facultatea de industrie alimentara mi-a prilejuit nu numai acumularea de cunostinte in domeniul productiei industriale de alimente, in domeniul biochimiei si microbiologiei produselor alimentare de toate tipurile dar si studiul efectelor alimentelor asupra corpului uman prin studiul nutritiei, a metabolismului tuturor categoriilor de nutrienti, a toxicologiei – efectul substantelor nocive care se gasesc in alimente asupra sanatatii organismului.

Dragostea si interesul pentru biochimie si nutritie mi-au fost insuflate de Distinsa Profesoara din facultate, D-na Segal Rodica, care ne-a marcat pe toti prin profunzimea si seriozitatea cu care a tratat aceste subiecte si a stiut sa ne faca sa intelegem mecanimele prin care alimentele consumate de noi se reflecta in sanatatea organismului nostru. Iar Marele Profesor D-l Segal Brad ne-a invatat, inca din 1991 despre efectele substantelor nocive din alimente, vorbindu-ne in detaliu despre substantele toxice care se gasesc in mod natural in compozitia unor produse, despre substantele toxice care se formeaza in produsele alimentare prin degradarea substantelor nutritive (glucide, proteine, lipide) sub actiunea enzimelor proprii, a microorganismelor de alterare sau prelucrarii tehnologice si culinare neadecvate, despre toxicologia unor substante chimice care se gasesc in produsele alimentare ca urmare a unor utilizari comerciale (substante chimice utilizate in agricultura, medicamente, aditivi alimentare, substante chimice industriale etc)

Desi doar medicii spun juramanul lui Hipocrate la terminarea facultatii “primum non nocere” ” in primul rand sa nu faci rau”, consider ca si studentii de la facultatile de industrie alimentara ar trebui sa depuna acest juramant, avand in vedere efectul extrem de important pe care il au alimentele asupra sanatatii oamenilor.

Primul profesor care mi-a deschis apetitul pentru studiul nutritiei si care mi-a deschis ochii privind efectul alimentelor asupra corpului a fost D-l Zgherea, un om extrem de special, jovial si profund, care prin fiecare fraza reusea sa zgandare in noi curiozitatea si interesul pentru studiu. El mi-a spus, ca un fapt divers, cand eram inca in anul I, auzind ca imi place foarte mult laptele cu cacao: “A, dar stii ca in cacao se afla acidul oxalic care blocheaza calciul din lapte formand o substanta care nu mai este absorbita de corp, asa ca atunci cand iti bei laptele cu cacao nu mai beneficiezi de aportul de calciu din lapte ?

Atunci m-am uitat pentru prima oara altfel la alimente si nu le-am mai privit ca pe ceva normal, care exista ca de la sine in viata mea, ci am inceput sa ma intreb ce sunt ele, ce contin si ce efect au asupra noastra ?

Am lucrat 7 ani în producţia de produse alimentare – produse zaharoase, ciocolata! In timpul primilor ani petrecuti testand si gustand produse din zahar am aflat cu uimire si stupoare ca zaharul are efecte nocive asupra sistemului nervos si ca facem o mare eroare ca dam zahar copiilor! Atunci am avut prima criza de constiinta profesionala: Ce facem noi, oamenii adulti ? Daca efectul nociv al tigarilor este cunoscut si comunicat oamenilor prin mesaje si poze, iar alegerea acestora de a continua sa fumeze este una asumata, in cunostinta de cauza, copiii nu sunt informati ca zaharul le face rau! Le dam cantitati necontrolate de produse de zahar, sub motivatia celei mai bune intentii de lume “sa ii facem fericiti!” si cream in corpul lor un dezechilibru greu de gestionat ulterior. Iar apoi ne plangem ca nu ii mai putem opri de la a consuma zahar! Dar raul este pornit de la noi, de la adulti, incurajati din plin de industria producatoare sa creasca cantitatile, prin reclame si imagini extrem de atragatoare, prin plasarea produselor chiar sub nasul copiilor la casele de marcat, astfel incat sa nu cumva sa le  rateze. Mai tarziu, cand am aflat ca zaharul da dependenta mai intensa decat cea data de droguri si ca efectele acestuia sunt apropiate de cele create de droguri, astfel incat drogatii, atunci cand nu au la dispozitie droguri se infunda cu dulciuri, a aparut criza mea de constiinta profesionala, cand m-am intrebat: Ce facem ? Vindem copiilor niste produse similare drogurilor?

Initial am cautat alternative la zahar, contribuind la dezvoltarea unor produse noi fara zahar, pe baza de indulcitori: sorbitol, aspartam, acetsulfam, etc. Dupa un timp am aflat ca nici aceasta nu era o solutie buna!

Asa ca am parasit industria produselor zaharoase!

De 15 ani lucrez în domeniul asigurarii si controlului calităţii produselor alimentare, a verificarii sistemelor de management al calitatii si sigurantei alimentare, suficient ca să-mi fac o imagine destul de clară privind compoziţia şi modul de fabricaţie a hranei industriale moderne.

Si suficient ca sa inteleg si mecanismele de functionare ale pietei si presiunea care se pune pe producatori sa mearga in anumite directii, din ratiuni de piata. Iar unele directii duc la un dezastru pentru sanatatea oamenilor, in timp ce unele incearca sa salveze ce se mai poate. Chestiunea e foarte complexa si complicata, la fel de complicata cum este alcatuita aceasta civilizatie moderna care a uitat de principiile simple ale naturii si s-a erijat in fauritor al unei lumi virtuale mai buna decat cea naturala, dar care se dovedeste atat de nociva pentru oameni! Daca vorbiti cu oricine care lucreaza in domeniul sanatatii puteti afla despre cresterea ingrijoratoare a numarului de bolnavi si efectul devastator pe care il au bolile actuale nu numai asupra sanatatii pe termen scurt al oamenilor dar si al sanatatii pe termen lung al speciei umane! Deci o afectare a echilibrului natural, cu care nu este de glumit!

Si stiti care e culmea ? Ca exista solutii! Ca putem inca sa mai intoarcem acest tren care se indreapta catre autodistrugere! Eu am inceput sa merg in alta directie, dar din pacate sunt in acelasi tren cu toti oamenii din lume si singura solutie este sa convingem cat mai multi oameni sa schimbe directia! Sunt multi oameni care s-au trezit, care au constientizat ca ne indreptam intr-o directie gresita! Eu nu sunt decat unul dintre ei si nu imi este suficient ca stiu, ci incerc sa pun la dispozitie informatiile pe care le am eu pentru ca si alti oameni sa poata beneficia de informatie si sa ia decizii in cunostinta de cauza.

Pasiunea aceasta pentru nutritie a inceput in facultate, a continuat cumva colateral in perioada in care am lucrat in industria alimentara, cand cautam  solutii alternative la zahar, si a izbucnit dupa aceea, ca un foc, ce nu s-a mai stins. De 15 ani studiez in mod continuu acest subiect. Initial am facut studii organizate, cu diplome, apoi studiile au fost in mod autodidact. Chiar daca nu am diplome in domeniul nutritiei integrale sau detoxifierii, diplomele mele in chimia si biochimia produselor alimentare imi permit sa exprim opinii in cunostinta de cauza, bazate pe rationamente stiintifice, asa cum am invatat in facultate.

Chiar daca nu am diplome in domeniul nutritiei, am experimentat pe mine teoriile citite si dupa 15 ani am invatat ce functioneaza si ce nu, am aflat, prin metoda “trial-error” (incercare – greseala) directia de urmat. Iar rezultatele obtinute ma incurajeaza sa merg mai departe pe acest drum care nu este nici pe departe incheiat. Este o calatorie spre vindecare personala. Ii invit pe cei care au pornit intr-o astfel de calatorie sa rasfoiasca aceasta culegere publicata, doar ca un schimb de experienta intre calatori. Fiecare avem drumul nostru, fiecare avem calatoria noastra, dar uneori ne face bine sa auzim experientele altora, pentru a ne feri de capcanele in care au cazut altii sau pentru a  beneficia de niste scurtaturi pe care le-au descoperit altii!

Calatorie placuta!

Vasile Ardeleanu

Studii

  • Absolvent al Universităţii „Titu Maiorescu” Bucureşti – Facultatea de Medicina Generală
  • 2001 Diplomă de licenţă şi titul de Doctor – Medic acordate de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti
  • 2003 Certificat de Calificare profesională în meseria de „Maseur de întreţinere şi relaxare”, acordat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării
  • 2004 Certificat de Competenţă în Acupunctură, acordat de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Centrul Naţional de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor, Farmaciştilor
  • 2004 Certificat de Competenţă în Fitoterapie, acordat de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Centrul Naţional de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor, Farmaciştilor
  • Septembrie 2004 Membru al Colegiului Medicilor din România
  • 2006 – 2007 Certificat de absolvire al cursului de SU JOK TERAPY, acordat de International Su Jok Acupuncture Association
  • 2006 Certificat de absolvire a cursurilor programului Art of Life School, Art of Cooking School şi Shiatsu, acordat de The Kushi Institute of Europe
  • 2008 Certificat de absolvire a nivelului I al Programului Internaţional de Educaţie Bach – Terapia florală Bach

Experienţă

Experienţa în Fitoterapie este o experienţă directă, personală şi de-o viaţă. Din cauza unui accident suferit la vârsta de 10 ani am fost, timp de 7 ani, în tratament fitoterapic intensiv. Următorii ani i-am petrecut ca ucenic al unui terapeut, preparând şi aplicând remedii fitoterapice. Datorită acestei experienţe şi a studiilor efectuate ulterior, am adunat un volum important de cunoştinţe teoretice şi practice in domeniul medicinei alternative, care s-au dovedit in multe cazuri mult mai eficiente si cu efecte de lunga durata fata de cele alopate

Intalnirea cu Acupunctura a fost in cadrul Facultatii de Medicina, la cursul de Acupunctura in care s-a facut practica la Institutul National pentru Medicina Complementara si Alternativa, cand am ramas foarte surprins observand un batranel care de abia mergea pe strada si dupa 3-4 sedinte de acupunctura nu l-am recunoscut de cat de sprinten devenise. Practica în Acupunctură a început în 2002, odată cu începerea cursurilor post-universitare de Acupunctură organizate de Centrul Naţional de Perfecţionare a Medicilor, pentru dobandirea Competentei in Acupunctura. Din 2004 practic intensiv această terapie şi am depăşit milionul de ace folosite, fără a mai luat în considerare şi celelalte metode de stimulare a punctelor de acupunctură. Rezultatele terapiei se reflectă în starea de bine a pacienţilor trataţi. Despre acest lucru îi las pe pacienţii mei să vorbească.

Experienţa în masaj, înclusiv în formele specializate, s-a acumulat din folosirea intensivă a acestora, în mod individual sau în paralel cu celelalte metode de tratament. In special utilizarea Osteopatiei, terapie manuala de indreptare a coxalelor, cunoscuta si sub denumirea de Chiropractica, este de mare impact si se obtin rezultate imediat,dupa 1-2 sedinte, cum ar fi relaxare musculara, disparitia durerilor musculare.

Experienţa in dietoterapie vine tot dintr-o experienţă personală, care m-a făcut, în urmă cu 15 ani, să schimb complet modul de alimentaţie, ca să pot depăşi o boală considerată letală. Dupa studierea si testarea pe propriul corp a mai multor variante de diete, bazate pe principiile medicinei traditionale chineze sau pe principii stiintifice corelate intr-un mod neconventional, am obtinut o intelegere a efectelor profunde pe care le au alimentele asupra organismului si o determinare de a promova alimentatia naturala pentru om, care sa se reflecte in starea de sanatate a oamenilor.